fbpx

Svimmelheds- og balanceproblemer

Balancerende sten

Terapeuterne hos Profundus har taget kursus i vestibulær rehabilitering, hvorfor de, sammen med deres fysioterapeutiske viden, er rustet til at give konkrete øvelser samt råd og vejledning om hensigtsmæssig adfærd.

Der kan være flere årsager til svimmelhed og/eller dårlig balance, afhængigt af hvor problemet er og om det er et akut opstået problem eller et vedvarende problem. Fælles er dog, at problemerne ofte resulterer i manglende lyst til at bevæge sig.

Balanceevnen påvirkes af dine øjne, ører samt sanseorganerne i led og muskler. Alle systemerne kan trænes. Hvis en eller flere af sanserne udsender usædvanlig eller forkert information til hjernen, vil du føle dig svimmel, ør eller usikker på benene. Svimmelhed skyldes sjældent en alvorlig sygdom, men kan være meget ubehagelig. Der kan opstå andre symptomer i forbindelse med svimmelheden såsom kvalme, træthed og koncentrationsbesvær. Alt sammen kan være med til at øge risikoen for fald. Det kan betyde, at du bliver nervøs og undgår dagligdagens aktiviteter. Ikke desto mindre er det vigtigt, at du kommer i gang og får bevæget dig.

Nedsat aktivitet giver nedsat styrke og dårlig kropsholdning, hvilket skaber ubalance mellem kroppens muskler. Nogle muskler bliver slappe og lange, andre bliver stramme og korte. Derfor vil der i behandlingen, udover konkrete svimmelheds- og balanceøvelser, også forekomme styrke- og udholdenhedstræning samt udspænding af musklerne. Uanset hvad årsagen til svimmelheden er, kan genoptræning af balancen i langt de fleste tilfælde føre til hurtig bedring.

Svimmelheds- og balancetræning kan:

  1. Øge troen på at turde bevæge sig omkring.
  2. Øge livskvalitet.
  3. Øge forudsætningerne for bevægelse og derigennem forbedre dagligdagens aktiviteter og funktioner.
  4. Forebygge skader og fald

Behandlingen bygger altid på en forudgående grundig undersøgelse og udredning af din problematik, med henblik på en målrettet og optimal genoptræning.