fbpx

Lændesmerter

Hos Profundus finder du fysioterapeut Asger Jacobsen, cand.scient.fys. og Cert. MDT. Han har mange års erfaring i rygbehandling. 

Smerter fra lænden med eller uden udstråling til balle eller ben rammer de fleste mennesker i løbet af livet. Det nedsætter typisk bevægeligheden og påvirker livskvaliteten.

Det er vigtigt hurtigt at finde årsagen til smerterne, få afklaret om der er påvirkning af nerveroden og få genskabt bevægelighed, så du igen kan være aktiv.

Årsager til lændesmerter

Rygsøjlen er en kompleks konstruktion, der virker som udgangspunkt for de fleste af kroppens bevægelser. Rygsøjlens krumninger (set fra siden) og musklerne omkring ryg og mave, medvirker til at stød absorberes, så ryg og hoved ikke tager skade ved bevægelse.

Desværre er vi mennesker generelt for stillesiddende i løbet af dagen, og dette svækker muskulaturen. Den siddende stilling påvirker også lænden med ensartede belastninger i længere perioder.

Årsagerne til lændesmerter kan dog være mange og kan være svære at diagnosticere. Smerterne kan komme fra led og sener eller de små led i rygsøjlen. Andre gange skyldes smerterne en begyndende diskusprolaps eller artrose i facetledene i rygsøjlen. Enkelte gange endnu mere komplekse forhold.

Behandling

Behandlingen tager udgangspunkt i en grundig undersøgelse af lænden og de omliggende strukturer, som kan have indflydelse på smerter og bevægelighed omkring lænden. Den består typisk i manuel rygbehandling, vejledning i hjemmeøvelser til ryggen og evt. vejledning i styrketræning for ryggen.