fbpx

Bækken-, hofte- og lyskesmerter

Bækken

Oplever du smerter i/omkring bækkenet eller udstrålende smerter i benene eller ballen? Så kan smerterne ofte stamme fra ryggen eller dit bækken.

Bækkenet består af 3 knogler: to hofteben og et korsben. Knoglerne danner tilsammen bækkenringen, forbundet i tre led. Leddet fortil ved kønsbenet kaldes symfysen. Leddene bagtil kaldes sacroiliacaleddene (SI-led). Bækkenet ender bagtil i halebenet.

Et bækken kan have nedsat bevægelighed hvilket kan skabe smerter lokalt, men det kan også forårsage smerter op i ryggen, ned i benene, smerter i lysken eller ved skambenet samt udstrålende smerter ned i balder og baglår.

En af de hyppigste årsager til længerevarende og kroniske bækkensmerter, er at et eller flere led i og omkring bækkenet sidder fejlstillet, forskubbet og/eller fastlåst. Disse fejlstillinger er ofte så små, at de ikke kan erkendes på røntgenbilleder eller scanninger. De kan imidlertid identificeres gennem undersøgelser og behandles via manuel terapi. 

Hvis et led er fejlstillet i længere tid, kan der opstå en irritationstilstand eller inflammation i led, ledbånd og muskler. For at skåne de smertepåvirkede muskler og led i bækkenet, vil kroppen automatisk forsøge at benytte andre muskler. Dette kan føre til overbelastning og fejlstilling af andre led i kroppen, fx nakke, skulder, knæ og ankler, hvorfor der også her kan opstå smerter, som igen kan føre til smertetilstande

​Årsager til bækkensmerter

Bækkenets overordnede funktion er at huse bækkenets organer samt forbinde benene med resten af kroppen. Derfor skal bækkenet have optimal bevægelighed samt stor styrke og stabilitet, for at kunne absorbere stød der kommer nedefra under gang, løb og hop. Nedsat bevægelighed som medfører smerter, kan opstå efter et fald, gentagne ensformige bevægelser, fødsler eller kontaktsport. Men det kan også skyldes stillesiddende arbejde, arvæv efter sygdom/operation eller problemer med de indre organer i bækkenet: livmoder, prostata, blære og endetarm.

Behandling

Årsagerne til bækkensmerter kan være utallige og vidt forskellige, og behandlingen er derfor unik for hver patient. Behandlingen beror på en grundig undersøgelse af omkringliggende strukturer der hæfter på, passerer gennem eller har indflydelse på bækkenet. Behandlingen omhandler ofte optimering af blodgennemstrømningen til smerteområdet så du heler hurtigere.